Kjæledyr. Vi elsker de bløte ansiktene deres, de logrende halene og den betingelsesløse kjærligheten de gir. Et kjæledyr beriker livet, og for dem som har tjenestehund er den firbente vennen helt uunnværlig. Når du legger planer for reisen kan det hende du fantaserer om at Fido spaserer langs gatene i Roma ved din side, eller at Lady springer langs et krystallklart vann i Bayern med alpene som bakdropp. Når man har et så tett forhold til dyret sitt er det vanskelig å forestille seg at ferien ikke vil bli like fin for dem som den blir for deg.
Det er mye å tenke på før du gjør det firbente familiemedlemmet klar til å reise utenlands. Først og fremst: Hvert land har egne regler for hvilken dyr som kan tas med over grensene inn i landet og hva som må gjøres for å sikre at dyret er friskt og ikke medbringer smittefare. Enkelte land har også regler for hvilke hunderaser de tillater, så sjekk på forhånd at du trygt kan ta med hunden din!Reise med fly er ikke alltid enkelt for kjæledyr; på tross av at flyselskapene gjør det de kan for å gjøre reisen komfortabel kan opplevelsen være stressende. Enkelte flyselskaper tillater kjæledyr å reise i kabinen sammen med deg dersom de tilfredstiller visse krav til vekt og størrelse. Sjekk med ditt flyselskap for mer informasjon. Kostnader er varierende mellom flyselskapene. Merk at dersom du skal på mer enn en flyvning og bytte flyselskap underveis kan det være egne regler. Igjen vil flyselskapet kunne svare deg på dette. Reguleringer for reise med kjæledyr avhenger ofte av veterinærmedisinske regler i landene du skal til og flyselskapets regler.
Innen EU kreves det at dyret er chipmerket og har kjæledyrpass og rabiesvaksine. Pass på at du sjekker reglene nøye før du reiser for å unngå problemer. Generelt er øynasjoner strengere på reise med dyr ettersom parasitter og dyresykdommer kan være ødeleggende for lokale bønder og økosystemet. New Zealand krever ti dagers karantene for hunder og katter, mens Australia krever hele 30 dagers karantene. Dersom du ikke sjekker reglene tilstrekkelig kan det føre til at din kjære hund eller katt blir satt på første fly tilbake eller blir satt i karantene på din regning. Desverre er disse to utfallene de beste alternativene i slike tilfeller, avliving skjer. Det er urovekkende og skremmende å tenke på, men det skjer ikke fordi landene ikke bryr seg om dyrevelferd; Ved forsøk på å importere dyr ulovlig må hvert land ta ansvar for å beskytte helsen til de andre dyrene i landet og et papirløst dyr kan bringe med seg parasitter og sykdommer. Du beskytter ditt eget dyr, i tillegg til dyrene i landet du skal reise til når du sørger for at alle papirer og vaksiner er i orden.
Når du skal reise med dyr fra Norge anbefales det at du snakker med:
Du burde også sjekke hvilke regler ditt bilutleieselskap har for reise med dyr. Regler for kjæledyr i leiebilen kan variere fra selskap til selskap og fra destinasjon til destinasjon. De fleste tillater det, men krever at dyret oppholder seg i et reisebur mens det er i bilen. Noen krever et gebyr eller et sikkerhetsdepositum. Dersom leiebilen ved tilbakelevering har skader, store mengder hår eller tilgrisning vil et rense-gebyr tilkomme. Når dette er sagt kan reise med bil være et veldig behagelig måte å ta med kjæledyret på. Du slipper å stresse dyret unødig med offentlig transport, og deg selv med den ekstra bagasjen dyret har med seg. Du slipper også å sjekke og forholde deg til regler på offentlige transportmidler. Mange reiser med kjæledyret sitt, men det gir nok mest mening dersom du skal oppholde deg på stedet over lengre tid eller dersom du trenger hjelp av din firbente venn i dagliglivet.Dersom du skal på en kortere reise har kanskje dyret det best hos en venn eller et familiemedlem der det kan bli bortskjemt til du kommer tilbake. Dersom dette ikke er et alternativ kan du finne en hyggelig kennel i nærområdet.God tur!